Bosna i Hercegovina

Bosna i Hercegovina je zemlja Balkanskog poluostrva i prostire se na Jugoistoku Europe. Obuhvata planinske predjele, srednjovjekovna sela, te brojne muslimanske i kršćanske znamenitosti.

Ima duboke i lijepe, tirkizne rijeke i jezera, planine Dinarskih Alpi, sa brojnim vrletima. Popularna je destinacija za rekreativni sport, kao što su pješačenje, brdski biciklizam, riječni rafting i skijanje.

 • Glavni Grad: Sarajevo
 • Valuta: Bosna i Hercegovina convertiblna marka
 • Kontinent: Europa
 • Populacija: 3,829 milionna (2013)
 • Susjednje Zemlje: Hrvatska, Srbija, Crna Gora

Jače Strane Bosne

 • Zemlja je poznata po prirodnim ljepotama i kulturnom naslijeđu
 • Bosna ima najbržu stopu rasta u regionu (oko 5% na godinu)
 • Ima najnižu stopu inflacije u regionu (ispod 5% na godinu)
 • Ima jednu od najstabilnijih valuta u Europi direktno vezano za Euro
 • Ima nizak porez na dobit (10%)
 • Bosanska vlada je poduzela mjere da motivira SDI (Strane direktne investicije)
 • Ukupni dolasci u Bosnu porasli su za 14% od 2010. do 2014.
 • Bosna i Hercegovina je ostvarila značajan uspjeh u razvoju kulturnih dešavanja od internacionalnog značaja uključujući Sarajevo film festival i Sarajevo jazz festival.
 • Centralni i istočni dio zemlje je geografski planinski dok su svjeverozapad i sjeveroistok umjereno brdoviti.
 • Kulturno, politički i društveno, zemlja ima najbogatiju historiju u regionu.
 • Danas zemlja održava visoku pismenost, životni vijek i nivoi edukacije predstavljaju razloge da bude najposjećenija zemlja regiona.

Predviđa se da će ovaj projekt imati treću najevću stopu rasta turizma u svijetu između 1995. i 2020. godine.

 • Sarajevo

  U glavnom gradu Bosne i Hercegovine, Sarajevu postoje mjesta za posjetiti kao što su Vrelo Bosne, Bijela Tabija gdje možete vidjeti cijelo Sarajevo okruženo Dinaridima. Sarajevo je jedno od onih rijetkih gradova gdje nakon deseto minutne šetnje možete vidjeti bogomolje sa najznačajnijim svjetskim monoteističkim religijama: ortodoksne i katoličke crkve, sinagoge i džamije. Sve ove tradicije su dale Sarajevu specifičan osjećaj i poseban kulturološki miks. Zbog bogatog naslijeđa, s prekasnom prirodom, s veoma pristupačnim cijenama, Sarajevsko gostoprimstvo je jedno od nekoliko razloga zašto trebate posjetiti Sarajevo.

  Sebilj (na Arapskom: سبيل‎) je arapska riječ u značenju "put", ali kao izraz označava dobrotvornu, vrlo staru instituciju, fontanu posebnog oblika na trgovima, na kojoj je sebiljdžija zahvatao vodu iz korita i besplatno napajao žedne. Sebilji su se gradili na raskrsnicama i izvan džamija tokom Osmanskog carstva, s ciljem da bi i turisti imali mogućnost da obave ritual pročišćavanja prije molitve. Izgradnja mnogih sebilja nadgledana je od strane značajnih vladara. U 16. stoljeću u Istanbulu sebilji su bili simbol javnog posjedovanja. Bilo je zabranjeno pokušati dodati česmu jer se to smatralo kao javno ograničavanje pristupa. Darujući novac za izgradnju sebilja smaralo se činom pobožnosti. Na početku služili su kao kiosci, a poslije su vodu dijelili prolaznicima. Često s osmanskim Rokoko stilom i natpisima osmansko truskih izreka koje su sa hronogramom formirale Abjad numerisanje sve do dan danas. Sve do širenja vodovoda do kraja 20. stoljeća, bili su od velikog značaja za stanovništvo Istanbula.

 • Banja Luka

  Banja Luka je grad u zapadnom dijelu Bosne i Hercegovine, smješten na rijeci Vrbas. To je daleko najveći grad na sjeverozapadu. Banja Luka je okružena oblim zelenim brdima, i dijele je dvije rijeke, rijeke Vrbas i jedna mala rijeka koja gubi svoje slapove i kaskade i protice u blizini grada.

  Prirodne ljepote okolice garantuju ovom gradu dobru poziciju u turizmu. Banja Luka ima mnogo hotela od kojih je najpoznatiji Hotel Cezar. Pored rijeke Vrbas nalazi se Hotel Marriott. Grad i okolina mogu se pohvaliti mnogim turističkim atrakcijama. U regionu među najpopularnijim su bazeni, terme i spa. Zbog svojih parkova i preko 10 000 stabala, Banja Luka je nosila nadimak “Zeleni Grad”. Za ljubitelje prirode ovo mjesto je savršeno, dok je za turiste centar grada zbog njegove historijske strukture i mnogobrojnih restorana. Druge atrakcije u Banja Luci su “Banje Hill” i vodopadi rijeke Vrbasu blizini Krupe. Rafting na rijeci Vrbas je trenutno najpopularnije među turistima. Postoje mnoge rekreacije kao što su ribolov, planinarenje i pješačenje uz duž kanjona rijeke Vrbas između Banja Luke i Jajca, postoji dovoljno smještaja za posjetioce.

 • Tuzla

  Na padinama planine Majevice na jugoistoku nalazi se Tuzla, on zauzima središnji dio sjeveroistočne Bosne. Tuzla je ekonomsko, znastveno, kulturološko, edukaciono, zdravstveno i turističko središte sjeveroistočne Bosne. To je jedini grad u Evropi koji ne posjeduje samo jedno slano jezero, nego tri u samom centru grada, sa širokim spektrom zabave na plažama. Poslije Sarajeva i Banja Luke, Tuzla je treći po redu najveći grad u Bosni i Hercegovini. Tuzla je jedini grad u Evropi koji ima slano jezerou samom centru grada. Staro Panonsko jezero je isušilo prije 10 miliona godina, ali istraživači rade na tome, ali rad istraživača je omogućio da se slano jezero održi na površini, i 2003. godine je ponovo otvoreno Panonsko jezero. Drugo jezero koje je 2008. godine otvoreno uključuje umjetne vodopade. Arheolozi su otkopali dovoljno arheološkog materijala koji je nedvosmisleno potvrdio da je Tuzla nekada bila veliko i bogato neolitsko naselje na sojenicama. U velikom broju raznolikih keramičkih predmeta, posebno se ističu neolitske posude za proizvodnju soli iz slane vode. To mjesto je postalo međunarodna turistička destinacija. Treće jezero je završeno u Augustu 2012 godine. Troškovi za izgradnju ovog umjetnog jezera su bili skoro oko 2 miliona maraka (oko 1 million eura). Treće jezero sadrži 2 tobogana koja su velika atrakcija za mlađu populaciju. Zabilježili su da je 2013 godine u ljetnoj sezoni bilo oko 5,000 posjetitelja dnevno (c. 450,000 za 3 mjeseca).

 • Mostar

  Mostar je jedan od najjedinstvenijih gradova na Balkanu.
  Mostar je vrlo važan grad u Hercegovini i središte je Hercegovačko-Neretvanskog kantona u Federaciji. Ono što je jedinstveno u ovom gradu je da je imenovan po starom mostu “Stari Most”. Stari Most je izgrađen u 16. stoljeću, Osmanskog carstva i jedan je od najznačajnijih arhitektonskih obilježja u Mostaru. Izgrađen je 1566 godine, nažalost bio je uništen 1993. godine tokom rata, a 2004. godine bio je obnovljen. Ono što je zanimljivo u vezi ovog spomenutog mosta je da je u to vrijeme njegov način izgradnje bio neviđen. Naime, za vrijeme rekonstrukcije mosta koristile su se metode i materijali iz prvobitne konstrukcije. Budući da je most na listi svjetske baštine UNESCO-a, rad rekonstrukcije su pomno pratili stručnjaci. Danas možete vidjeti profesionalne skakače s vremena na vrijeme. Ono što je interesantno, za one koji su dovoljno hrabri postoji mogućnost da skaču sa mosta, ali moraju imati certifikat od profesionalnog trenera. Ono što je također unikatno za ovaj grad je da ima nekoliko Turskih kuća koje su sagrađene još u 17. stoljeću. Možete posjetiti i Koski Mehmed Pašinu džamiju gdje se možete popeti na vrh munare i vidjeti cijeli grad. Samo 40 kilometara izvan grada Mostara nalazi se vodopad Kravice, koje je savršeno mjesto za odmor. Oko 25 metara visine dostižu slapovi vodopada i padaju u smaragdno zeleno jezero.

 • Jajce

  Historijski dio grada je prostran i topografski zaokružen i definisan entitet.
  Postoji jaka veza između prirodnih resursa (kao što su rijeke, bukovi, vodopadi, skulpturalno oblikovane stijene) i graditeljske baštine (što je rezultat čovječanstva koje je tu stoljećima naseljeno). Granice su se formirale prirodno. One uglavnom obuhvataju srednjovjekovno jezgro Jajca unutar zidina sa strmim padinama do podnožja, zatim rezidencijalni dio Varoši koja se od srednjeg stoljeća razvija pred sjevernim bedemom sve do rijeke Vrbas. Cijeli kompleks sa tvrđavom, gradskim zidinama i tornjevima leži na južnoj padini velike stjenovite gromade. Tvrđave, gradske zidine i kule se nalaze na južnom dijelu velikog stjenovitog tla. Rijeka Pliva se nježno sliva i stvara granicu na jugoistoku i istoku. Koncept grada je tipično srednjovjekovni. Jajce predstavlja jedan od najvećih i jedan od najrazvijenijih srednjevjekovnih naselja u Bosni i Hercegovini.

  U udaljenosti od 5 kilometara od grada, postoje velike i male rijeke Plive, što je rezultiralo transformacijom toka rijeke Plive, koja se koristi kao značajan hidroenergetski resurs. Pliva jezera imaju veliku ulogu u razvoju sporta, rekreacije, sportskog ribolova, turizma i uzgoja ribe. Veliko jezero Pliva, zbog specifične gustoće vode je idealno za rekreacije kao što su vožnja i natjecanjem kajakom i kanuom. Jajce je 1963. godine bio domaćin Evropskog i svjetskog prvenstva u kanu natjecanju. Pored jezera Plive ima auto kamp, apartmani, hoteli, restorani i odmarališta. Posebno zanimljivi su kompleks Vodeni mlinovi koji je izgrađen na particiji tufa između Velikog i Malog jezera Pliva, poznati po nazivu Mlinčići.

 • Bihac

  Bihać je glavni grad istoimene općine u sjeverozapadnoj Bosni i Hercegovini, i glavni grad Unsko-sanskog kantona. Površina opštine je 900 km2. Do 1995. godine područje je bilo oko 689 km2, kako bi, nakon zaključenja Dejtonskog sporazuma, jedan dio prijeratne općine Drvar bio je pripojen općini Bihać. Prema popisu stanovništva iz 1991. godine, općina broji 70.732 stanovnika, a prema procjenama, broj stanovnika na dan 30. juna 2007. godine iznosila je 61.035. Grad trenutno ima 39,195 stanovnika.

  Jedan od prva tri nacionalna parka u Federaciji Bosni i Hercegovini je park Una. Zvanično je bio otvoren 2008. godine. Prostire se na površini od gornjeg kanjona rijeke Une uzvodno od Lohova i niže kanjon rijeke Une sve do male rijeke Krke na zapadu. Dolinom rijeke Une, u većem dijelu Nacionalnog parka možete pronaći kulturne spomenike, tvrđave, kule i gradove koji predstavljaju dodatnu vrijednost u Nacionalnom parku. Bez sumnje ovo područje je još od perioda antike naseljeno. Dokaz za to su brojna arheološka nalazišta, ostaci mnogih tvrđava, kao i još uvijek postojećih srednjovjekovnih tvrđava.

  Rijeka Una je dobila ime od starih Rimljana, koji kad su vidjeli njene vesele boje i čuli žubor njenih slapova, povikali: “UNA”, što na latinskom znači jedna, jedina, jedinstvena. Rijeka Una protiće kroz grad Bihać. Prvi najveći vodopad je u Martinbrodu, u malom gradu koji je udaljen nekih 50 kilometara od Bihaća. Ovo mjesto oduzima dah svojim prizorom, tako što su sedrene naslage kreirale brojne kanale, bukove, otočiće i nekoliko malih vodopada od kojih je najvisočiji 20 metara i to je prelijepi prizor u kojem čovjek može uživati satima.
  Tradicionalno održavanje međunarodne Una Regata se održava svake godine na ovoj rijeci. Bihać i Una su poznati po tome u čitavoj Evropi po raftingu i time privlače mnoge turiste iz svijeta.